Защо ставните болки се засилват през нощта

Случвало ли ви се е, да се събудите през нощта от болки в кръста, в гърба, рамото, коляното или крака? А движението в леглото да причинява болка като пробождане от нож! Човек застива или бърза да седне. И настава дълго и изтощително безсъние.

Голяма част от заболяванията на опорно-двигателния апарат се дължат на дегенеративни, автоимунни и възпалителни процеси  в костите и ставите. При някой болката се засилва през нощта, усеща се в покой и отслабва след раздвижване. Най-изявена е тя около средата на нощта и затихва на разсъмване наред с нервното напрежение.

Защо не спим вечер? Защо са по-силни болките тогава?

Докато спим и се въртим в леглото, можем  болезнено да притиснем някой нервни окончания, възпалена става, травмирани участъци. Когато сме в покой  тъканите около болезнените стави отичат и се появява по-силно изразен болков синдром. Ако хрущялът около ставата е износен и има триене, болките през нощта са по-изявени. При подагра, високите нива на пикочна киселина образуват кристали в ставите, причинявайки болка и подуване предимно вечер. Влияят също така повишеното тегло, травми, стрес. Болката в покой, в леглото,  е свързана и с изпотяване и охлаждане. След изпотяване следва охлаждане на тялото, а охлаждането активира костните и ставни болки.

Бичът безсъние

Болката в гърба, кръста, рамото и др. веднага прекъсва съня. Тя се появява обикновено след първия етап на заспиването, тогава, когато сънят е най-полезен, когато човек се унася, а изведнъж е принуден да бодърства от болки, нервно напрежение и изморително безсъние. Безсънието трябва също да се лекува. Изнервеният усеща всяка болка още по-силно. Има много видове билки и други  натурални средства за успокояване на нощните болки. Чайове от лайка, липа, както и приемането на куркума и хранителни добавки с куркума.

Как да се преборим с болезнените нощи

Нужни са  добри условия за сън – подходящ матрак и завивки, възглавница, на която да лежи само главата, но не и раменете, климатикът да не духа към леглото. За препоръчване е твърд матрак, тъй като с мекия има повече точки на натиск. Почти задължително е да спите с възглавница между коленете, за да държите бедрата в права позиция- това помага при болки в кръста и тазобедрените стави.Необходим е режим за редовно раздвижване на тялото – така болката отстъпва, мускулатурата се заздравява. Хубаво е да се правят курсове физиотерапия, кинезитерапия, масажи, и почти задължително е вземане на подходящи натурални хранителни   добавки. Добавки които да успокоят възпалението, да подхранят хрущяла и намалят оттока около ставната капсула. Много добър противовъзпалителен, успокояващ и обезболяващ ефект има хранителната добавка със зеленоуста мида.

* Използвани източници: hospitalsofiamed.bg, zdraveikrasota.bg,

Куркума – “Златният прах” за болки в ставите

Златното хапче за болки в ставите - куркума

“Златният прах”  КУРКУМА или ТУРМЕРИК е названието на древния лек, завещан от Аюрведа. Според древните индийци, ако този лечебен прах се консумира всеки ден, то ще сте здрави и ще живеете дълго. Ако пък страдате от сърдечно-съдови заболявания, диабетни състояния, болест на Алцхаймер, всякакви артритни, възпалителни  и ревматоидни заболявания, ставни болки от всякакъв характер,  то този лечебен корен обещава бързо да  ви възстанови и да се почувствате в перфектна форма.

Куркуминът – мощно природно лекарство

kurkuma5Куркуминът е най-активното вещество и основен фитохимикал в състава на /Турмерик/ Куркумата. Той е обект на множество клинични проучвания, категорично доказали лечебното му въздействие върху човешкия организъм. Куркумата дължи специфичния си жълто-оранжев цвят на куркуминоидите в състава си. Куркуминоидите имат силно антиоксидантно действие, притежават мощен противовъзпалителен ефект и облекчават дискомфорта в костите и ставите. Куркуминът активно противодейства на възпалителните процеси в тялото, също влияе на свободните радикали, които са главни виновници за оксидативния стрес, преждевременното стареене и отслабването на имунната система. Според изследванията тези антиоксиданти са с 5-8 пъти по-силно действие от водоразтворимите витамини С и Е, и с цели 3 пъти по-ефективни и с по-силно действие от гроздовите семена и боровата кора. По време на едно проучване е било установено, че куркуминът напълно е унищожил ензима помагащ за развитието на раковите клетки. Това проучване в Мериленд било направено върху 21 пациенти, на които са давани таблетки с куркумин от 2000 мг.

 kutkuminПодправка или цяр е златния прах

Куркумата намира широко приложение и като подправка. Но дори и най-ревностните й почитатели, не биха могли да приемат достатъчно количество от нея само чрез храната. Защо? Защото, за да се възползвате напълно от полезните свойства на куркумата, трябва да консумирате по 3 ч.л. дневно! Имайте предвид че тя е изключително горчива и освен това, една стандартна порция храна, може да поеме не повече от ¼ ч.л. куркума.

Защо  наричат куркумата “Златният прах” за борба със ставните болки

болки в ставите

Екстрактът от куркума, стандартизиран до 95% куркуминоиди, е обект на огромен интерес от страна на учените по цял свят. Доказано е, че само екстрактът от корен на куркума, стандартизиран до 95% куркуминоиди, е ефикасен и бързо действащ! Екстрактът се препоръчва за  намаляване на болката в ставите и поддържане на костите в добро състояние, подсилване на имунитета,  както и за контрол върху възпалителните процеси в тялото. Подходящ е за всеки които страда от различни форми на артрит, болки в стави и сухожилия, тендовагинит. Също контузии на рамената, проблеми с колената, с лактите. Артритът и подобните му състояния са всъщност възпалителни процеси, които протичат в тялото. Тестовете показват, че употребата на куркумин от лица с остеоартрит понижава значително болката и подобрява мобилността на ставите. Болката, която изпитваме идва именно от това възпаление. Куркуминът се характеризира с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.  Неслучайно сравняват ефекта на куркумина с този на медикаментите от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Можете да използвате Екстракт от Куркумин и като превенция. Най-добрият и най-ефективния вариант ежедневно да си набавяте нужното количество куркумин, е като приемате хранителни добавки с 95% стандартизиран екстракт.


Използвани източници: revita.bg, lechitel.net, shop.bb-team.org

Менопаузата и болките в ставите /остеопорозата/

ФДХЕЯУ

С годините женският организъм минава през редица промени, нуждаейки се от определени хранителни вещества в по-големи или по-малко количества. Ако се храните здравословно и балансирано, не е трудно да си ги набавите в необходимите моменти. Менструацията, менопаузата, бременността и променящите се нива на хормоните обаче влияят на нуждата от определени ключови съставки.

Промени при менопауза, засягащи костите

ЕЯШИДЖЕХ

Понижаването на естрогена води до увеличаване на скоростта на намаляване на костната плътност, а понякога и до остеопороза. Нарушава се структурата на костите, те стават по-крехки и по-слаби и се увеличава вероятността от фрактури. През първите 2 години след менопаузата костната плътност намалява с около 3 % до 5 % всяка година. След това темпът на костна загуба намалява и е около 1 % до 2 % годишно.

Ставните заболявания често започват точно в менопаузата.

Хормоните играят важна роля в живота на жената. И това е не само за поддържането на репродуктивната функция, но и за осигуряване гладкост на кожата, добро настроение, защитата срещу инфекции, сърдечно-съдови заболявания. Настъпването на менопаузата при жените води до промяна във функционирането на всички системи на тялото. Стареене на съединителната тъкан е на лице при липса на женски полови хормони, задейства се процеса на стареене. Като по-голямата част на съединителната тъкан е представена от кожа, сухожилия и стави. Също така има  стареене на хрущялните структури на ставите. Наблюдават се болки в коленете, кръста и тазобедрените стави, както и гръбнака и шийния отдел. При много жени с активна работа с ръцете, първите симптоми може да са в китките.

Остеопорозата – или бичът на жените в менопауза

RAY

Всички изброени симптоми се вписват в диагностицирането на “остеопороза”. Остеопорозата това е загуба на костна маса, най-силно изразена  в рамките на първите 2 години от периода на менопаузата. Намалените нива на естрогена задейства процесите на резорбция на костната тъкан. В рамките на 2-3 години след прекратяване на менструацията жена губи 4% на костната маса годишно.В бъдещите процеси на костна деструкция се забавя до известна степен, но много жени, особено с тънка конструкция, развиват остеопороза.В менопаузата, всички тези процеси се проявяват с болки в костите, крампи на краката, болки в гърба. Определяне на костната минерална плътност е възможно с помощта на рентгенова дензитометрия.

Профилактика на остеопороза при жени в и след менопауза

Плътността на костите се дължи на запълването на костната матрица с минерални соли, което и дава здравината им. Костта също, както останалите тъкани в организма, е „жива“, губи клетки, възстановява ги, т.е. обновява се или става жертва на дефицитите в организма. Процесът на регенерация на костната тъкан се извършва благодарение на противоположното действие на два вида клетки – остеокласти и остеобласти. Когато остеокластите вземат превес, започват да преобладават механизмите на разграждането на костната тъкан. Представяме ви накратко 6 правила в храненето срещу остеопороза от книгата на Флоранс Пике  „Хранителен режим за борба с остеопорозата“ .

1. По-малко подкиселяващи храни

alka- acid

Придържането към леко алкален хранителен режим и избягването на подкиселяващите храни предотвратява изпадането на организма в ацидоза – кисела реакция на телесните течности – и предотвратява компенсаторната му дейност по осигуряване на алкално-киселинен баланс. Това може да се предотврати с правилния избор на храни, което и ще предотврати прекомерното отнемане на плътност от костите.

2. Повече плодове и зеленчуци на всяко хранене, плюс ядки

С включването на плодовете и зеленчуците при всяко хранене съзнателно се противопоставяме на действието на подкиселяващите храни. Те са богати на полифеноли и други антиоксиданти, които елиминират вредните ефекти на оксидантния стрес и възпалителните процеси, заради които костите също губят повече калций, отколкото могат да фиксират.

 3. По-малко сол

free salt

Солта улеснява отделянето на калций с урината. Това води до отрицателен калциев баланс, който не може да се компенсира с храненето и усвояването на калций от червата.

4. Растителни мазнини – към кои да се стремим

Приемайте храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. Такива са: мазни риби – скумрия, херинга, сардини, аншоа, сьомга, риба тон; растителни масло от рапица и лен, орехи. Ейкозапентаноевата (ЕРА) и докозахексаноевата киселина (DHA), които са част от омега-3 имат важна роля за профилактика на остеопорозата. Съдържат се в рибеното масло и тлъстите риби.

5. Да си осигурим прием на витамин D и К

d3-k2

Витамин D подпомага усвояването на калций от червата и го прави по-достъпен за минерализацията на костите, пише в книгата си Флоранс Пике.
Витамин К също се намесва в изграждането на костите, като стимулира синтеза на остеокалцин – белтък, без който фиксирането на калция в костите ще е невъзможно
Особено ефективно е съчетанието на витамин D и К, като най-добра е комбинацията от витамин D3 и К2

6. Да на калция, но внимавайте с млечните продукти!

Като цяло млечните продукти са киселинни продукти, а преобладаващият подкиселяващ характер на храните като краен резултат води до извличане на калциеви соли от костите. Вижте как можете да си набавите калций  от други храни.
Броколи – в 2 ч.ч.сурови броколи има около 86 мг. калций
Зелени листни зеленчуци – в 1 ч.ч.сготвени зелени листни зеленчуци има около 260 мг калций
Смокини – в 1 ч.ч.сушени смокини има 242 мг. калций.
Едамаме –  в 1 ч.ч.сготвено едамаме има 98 мг калций.
Тофу – в 1 ч.ч.тофу има 868 мг. калций
Сардини – в 1 консерва сардини (около 100 гр.) има 351 мг. калций

Да не забравяме и колагена

Продуктите, спомагащи за изработването на колаген, са телешкият език и черният дроб. Освен това храните, които съдържат полезни белтъчини като пилешко, свинско месо (без сланина), риба, също допринасят за увеличения синтез на колаген в тялото на човек. Колагенът е важен източник, осигуряващ здравина и устойчивост на ставите.
Също за изработката на колаген спомага и консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки, елда, пшеничени кълнове и бирена мая.Пресните плодове като ананас, портокал, киви и лимон също задействат по-интензивната изработка на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.

Ставите ни имат нужда от поддръжка особено по време на менопаузата. Ето защо когато имате възможност да заздравявате състоянието им, посредством прием на полезни храни и хранителни добавки , не бива да се колебаете.

 

 

* Използвани източници: evita.bg, framar.bg, vitamedd.com, puls.bg, rozali.com, edna.bg

Могат ли да се избегнат болките в ставите?

stavi

Бoлĸи във вpaтa, гъpбa или ĸpaйницитe мoжe дa нe ce дължaт пpocтo нa тeчeниeтo или нa нeyдoбнa пoзa. Гpижaтa зa cтaвитe тpябвa дa e пocтoяннa, a дa нe зaпoчвa в пeнcиoннa възpacт, ĸoгaтo пpoблeмитe вече ca нeoбpaтими!

Знаете ли, че пoлoвин милиoн бългapи cтpaдaт oт ocтeoapтpит?

Toй ce xapaĸтepизиpa c paзpyшaвaнe нa xpyщялнaтa тъĸaн, в peзyлтaт нa ĸoeтo ĸocтнитe пoвъpxнocти нa cтaвaтa ca нeзaщитeни и тoвa пpeдизвиĸвa възпaлeниe и бoлĸa. Haй-чecтo cpeщaнитe cимптoми нa ocтeoapтpитa ca бoлĸи в eднa или няĸoлĸo cтaви, изтpъпвaнe и нapyшeниe нa пoдвижнocттa ocoбeнo cлeд дългo ceдeнe или нoщeн cън.

high-ankle-sprains-702x334B зaвиcимocт oт pиcĸoвитe фaĸтopи, бoлĸитe в cтaвитe мoжe дa зaceгнaт вceĸи, нo нaй-вeчe ocтeoapтpитът ce пpoявявa ĸaтo eфeĸт нa cтapeeнeтo. Πpи жeнитe тoвa ce cлyчвa пo-чecтo cлeд 50-гoдишнa възpacт; пpи мъжeтe тoвa e пo-вepoятнo пpeди дa нaвъpшaт 45.

Caмo зaщoтo cъcтoяниeтo e шиpoĸo paзпpocтpaнeнo, нe oзнaчaвa чe нe мoжe дa гo пpeдoтвpaтитe или дa гo ĸoнтpoлиpaтe! Xpyщялът в cтaвитe дeйcтвa ĸaтo aмopтиcьop мeждy ĸocтитe. Ocтeoapтpитът ce пoявявa, ĸoгaтo зaпoчнeм дa гyбим тaзи тъĸaн oт cбopнoтo дeйcтвиe нa paзлични фaĸтopи. Xpyщялът изтънявa c нaпpeдвaнe нa възpacттa. C тeчeниe нa вpeмeтo пoвъpxнocттa мy мoжe дa ce пpoмeни oт глaдĸa дo нaпyĸaнa и дa зaпoчнe epoзия. Ето още някои от възможните причини за износването на хрущяла:

Πpeдишни нapaнявaния:

Πpивиднo мaлĸи cтaвни тpaвми, ĸoгaтo cтe били млaди, мoгaт дa бъдaт фaĸтop. Дopи пpи xopaтa, ĸoитo нe cи cпoмнят тeзи нapaнявaния, зaпoчвaт дa ce виждaт пoвpeди c нaпpeдвaнeтo нa възpacттa.

Bъзпaлeниe:

Maлĸитe нapaнявaния paзcтpoйвaт биoмexaниĸaтa нa вaшитe cтaви. Mиĸpo пoвpeди мoгaт дa пpичинят ниcĸo нивo нa възпaлeниe, oбяcнявaт лeĸapитe. Πpи пpoтивoвъзпaлитeлния oтгoвop нa opгaнизмa, въpxy миĸpo paнaтa ce нaтpyпвaт ĸлeтĸи, ĸoитo изпycĸaт xимичнитe вeщecтвa, paзpyшaвaщи xpyщялa.

Зaгyбa нa мycĸyлнa мaca:

Bceĸи ecтecтвeнo гyби мycĸyлнa мaca c възpacттa или oт oбeздвижвaнe. Toгaвa xpyщялитe aбcopбиpaт пoвeчe oт eжeднeвнитe yдapи, ĸoeтo дoпpинacя зa пoвeчe щeти.

Haднopмeнoтo тeглo:

Koлĸoтo пoвeчe тeглo eднa cтaвa тpябвa дa нocи, тoлĸoвa пoвeчe e изнocвaнeтo й в дългocpoчeн плaн. Toвa e ocoбeнo вяpнo зa ĸoлeнeтe, ĸoитo тpябвa дa пoддъpжaт тeлecнoтo ви тeглo.

Bcичĸи тeзи мaлĸи cъбития, изнocвaнe и paзĸъcвaнe пpeз цeлия живoт epoзиpaт xpyщялa, ĸoйтo изтънявa, дoĸaтo нe ocтaнe нищo.

МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ИЗНОСВАНЕТО И БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ С НЯКОИ ПРОСТИ ПРАВИЛА: 

Пoддъpжaйтe здpaвocлoвнo тeглo, paздвижвaйтe ce щaдящo, тpeниpaйтe и разтягайте бaлaнcиpaнo вcичĸи мycĸyлни гpyпи. Πpeпopъчвa ce paзнooбpaзиe в yпpaжнeниятa – aepoбни yпpaжнeния c ниcĸo нaтoвapвaнe (плyвaнe, xoдeнe, ĸapaнe нa вeлocипeд) двa пъти в ceдмицaтa, cилoви yпpaжнeния (вдигaнe нa лeĸи тeжecти или пpeдмeти oт битa) двa пъти в ceдмицaтa в ĸoмбинaция c paзтягaнe и peлaĸcaция.

ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ОТ НАС:

 • Внимавайте с ежедневните дейности в бита си. Ако трябва да се наведете, за да вземете нещо от земята например, по-добре е да приклекнете.
 • Не кръстосвайте краката си – това е много вредно, защото така усуквате таза и гръбнака си.
 • Внимавайте как ставате от сън и как влизате в колата си  -настрани и след това придвижете двата крака заедно. Така се намалява рискът от травми в тазобедрената става.
 • Внимавайте как седите при работа с компютър. Неправилната позиция води до промяна на цялостната биомеханика на тялото, а това е причина за сериозни травми.
 • Отделяйте специално внимание на възстановяването след голямо натоварване. То включва масажи, сауна или водни процедури.
 • Хранете се правилно и здравословно.

И ОЩЕ ЕДИН СЪВЕТ: Най-доброто лечение е навременната профилактика. Не чакайте да стане твърде късно! Взимайте правилните хранителни добавки, които могат да ви помогнат при болките в ставите. Точно такава хранително добавка е екстрактът от зеленоуста мида, а единствената с нискотемпературна обработка на суровината в България и най-мощна като ефект е Ultra Green Lipped Mussel.

Как убиваме бавно гърба си с работа в офиса

Болките в гърба от работа в офиса

НЕКА СИ ГО ПРИЗНАЕМ – РАБОТАТА В ОФИС ПОНЯКОГА БУКВАЛНО БОЛИ И НИЕ БАВНО И МЕТОДИЧНО УБИВАМЕ ГЪРБОВЕТЕ СИ!

Човешкия гръбнак не е създаден продължително седене, въпреки че в едно толкова движено от технологиите общество, често нямаме друг избор, освен да прекарваме голяма част от деня си на едно място, обикновено бюрото. Естествено гърбовете ни страдат, мускулите ни се схващат, появяват се болки и сериозни хронични проблеми.

Зеленоуста мида при болки във врата и кръстаПоследните статистики показват, че над 75% от хората по света се оплакват от болки в гърба. А  80% от всички болки в гърба са концентрирани в кръста. Това не би трябвало изобщо да ви изненадва, имайки предвид факта, че повечето хора работят зад бюра и прекарват по-голямата си част от времето си седнали на стола.

Половината от тези 75% прекарват времето си пред компютъра в офиса и тяхното единствено движение е от колата в офиса и обратно.

Как минава един работен ден на повечето хора – първо седим продължително в задръстването в колата на път за офиса. След това седим с часове пред компютъра в неправилна поза. После си взимаме почивка за обяд, където познайте… отново сядаме да хапнем нещо, обикновено нездравословно. Следва ежедневното седене в задръстването на път за вкъщи. Прибираме се в къщи и сядаме да вечеряме и да гледаме телевизия…


overweightИ после се чудим защо ни боли я врата, я кръста, я гърба или всички взети заедно…

В крайна сметка, заседналият начин на живот и неправилното бързо хранене, подпомага бавното трупане на килограми и затлъстяването, което от своя страна води до нови проблеми и болки в гърба. Така влизаме в една спирала, от която много трудно се излиза. С две думи, ако искате да се самоубиете, докато изкарвате някой лев, продължавайте по същия начин. Ако обаче търсите решение… продължавайте да четете!

КАК ДА СПРЕМ СПИРАЛАТА

За тези от вас, които работят по цял ден в офис има редица стъпки, които може да предприемете, за да спасите гръбнаците си и респективно здравето си.

 1. БЪДЕТЕ АКТИВНИ  Това е най-важното нещо, което може да ви предпази от болки в гърба. Ако можете да си взимате чести и кратки почивки на работа, правете го. Свикнете да ходите до тоалетна всеки час, дори и да не ви се ходи. Разхождайте се или правете лек джогинг през обедната си почивка. Като се приберете у дома, за да се отърсите от умората на офиса, разходете кучето, отидете на фитнес или излезте да покарате колело. С други думи – избягвайте телевизора, интернет и фейсбук!
 2. ДРЪЖТЕ ГЛАВАТА СИ ИЗПРАВЕНА ДОКАТО РАБОТИТЕ – Старайте се да държите главата и врата си в една линия с гръбнака, докато сте на компютъра. Не се навеждайте напред, за да виждате по-добре. Това изключително много ще намали напрежението във врата ви и от там главоболието и болките в раменете и гърба.
 3. ПРИБЛИЖЕТЕ МИШКАТА – Идеалната позиция на мишката е точно от дясната страна на клавиатурата ви, така че да не се пресягате или извивате в раменете, лактите и китката.
 4. БЪДЕТЕ ПРИДИРЧИВИ КЪМ РАБОТНИЯ СИ СТОЛ – Ако имате такава възможност, подберете си работен стол, който осигурява лумбална опора, тоест опора в долната част на гърба ви. Ако това не е възможно, купете си допълнителна възглавница или подложка, която да замести лумбалната опора. Подлакътниците на стола също са много важни, за да почиват ръцете ви.
 5. НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ – Торсът ви трябва да е на една ръка разстояние от монитора на компютъра, а той трябва да е на 5-7 см над нивото на очите.
 6. ДРЪЖТЕ КРАКАТА НА ПОДА С КОЛЕНЕ ПОД 90 ГРАДУСА – Дръжте стъпалата на пода на широчината на раменете. Не ги кръстосвайте или подвивайте под стола. Коленете трябва да са под 90 градуса ъгъл. Това ще държи гърба ви изправен и ще намали значително напрежението в коленете и глезените.
 7. ПЕРИОДИЧНО РАЗДВИЖВАЙТЕ РАМЕНЕТЕ И КРЪСТА – Изградете си навик, на всеки 15-20 минути да раздвижвате раменете си напред, назад, нагоре и надолу. Правете въртеливи движения с тях. Наклонете се наляво и надясно от кръста, за да го разтегнете. Завъртете се наляво и надясно и задръжте за около 10-15 секунди.
 8. ЗАМЕНЕТЕ ЛАПТОПА С НАСТОЛЕН КОМПЮТЪР – Лаптопа обикновено стои много ниско и изисква постоянно да сте наведени надолу. Това изключително много уморява вратните мускули и води до хронично главоболие и плексит. При възможност заменете лаптопа с настолен компютър или поне включете лаптопа към външен монитор и ползвайте външна клавиатура и мишка.
 9. СПРЕТЕ ДА ДЪРЖИТЕ ТЕЛЕФОНА С РАМО – Това е убийство за врата ви! Изключително много хора правят тази грешка, да държат телефона с рамото си, за да са им свободни ръцете докато работят. Това обаче води до голямо напрежение във врата, усукване на гръбнака и от там до много проблеми. Използвайте хендс-фри устройство или слушалки, или просто дръжте телефона си с ръка на ухото.

Това са съвети, които изискват изключително малко усилия от ваша страна, но могат буквално да СПАСЯТ ЗДРАВЕТО ви и ще ще сте ни много благодарни.

Освен това не забравяйте, че ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ! Препоръчително е след 35 годишна възраст, а вече и много по-рано /вследствие на изключително нездравословното ни хранене/, да приемате правилните хранителни добавки, за да подхранвате ставите и да ги държите млади и еластични. Една от най-добрите хранителни добавки за тези цели е екстракта от Зеленоуста мида. Тази добавка може не само може да намали болките в ставите, но и да повиши значително подвижността и да намали възпалителните процеси. Именно затова, не случайно я наричат “СУПЕР ХРАНА” за ставите.

Вижте повече за най-силният е ефективен продукт със Зеленоуста мида на пазара в България – Ultra Green Lipped Mussel.

Болки в ставите..? Има изход!

Болки в ставите..? Има изход!

ПОЧТИ ВСЕКИ ЧОВЕК, ДОРИ И В МЛАДА ВЪЗРАСТ Е ИЗПИТАЛ КОШМАРА НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ, В ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА.

Ние не си даваме сметка за това, колко сложно е устроен скелетът ни и как е истинско чудо да не ни боли!

Болката и причините за нея

СтавиВ човешкото тяло има 180 кости, свързани чрез стави. Ставите понасят натоварвания, напрежения, травми, възпаления. Понасят по особен начин и остаряването, страдат при настинки и грип. Лошо е да носиш гени, които правят ставите ти по-уязвими на всичко това. Възможно е да се родиш със ставни аномалии и движението да влошава проблема ти, изразен чрез болки в ставите. Всички тези особености на ставите имат един общ резултат: артрити и артрози.

Начини да се преборим с болката.

МедикаментиВ повечето случаи първата реакция е да се търсят обезболяващи: има ги, но те не лекуват, а само потискат болката и дават отсрочка за проблема. По-правилното поведение, дори при отсъствие на болки в ставите, е да се обърне внимание на две неща: повече движение, ходене пеш, без силови напрежения.

И второ – правилно хранене, с прием на подходящи хранителни добавки за регенерация на хрущялната тъкан. За много специалисти ранната поява на болки в ставите и все по-масовите оплаквания от тези проблеми са свързани с нездравословното хранене.

Има изход от болката!

Дълго време учените са търсили средство за превенция на ставите и начин да се подобри тяхното състояние при вече получени болки в тях. Безспорен факт е, че човек не може да се храни, фокусирайки се само върху една част от тялото си, защото различните клетки, тъкани и органи имат нужда от различни хранителни вещества, за да се запази или подобри тяхното състояние. Но също така е и вярно, че трябва да се подпомага запазването и подобряването състоянието на ставите, защото нашето движение, респективно нашият начин на живот е зависим от тях. Затова е добре да се знае, че вече е открита така наречената „храна за ставите” и това е ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА.

Какво представлява Зеленоустата мида.

zelenousta-midaЗеленоустата мида е разпространена само по крайбрежието на Нова Зеландия. Култивирането на Новозеландска зеленоуста мида започва 70-те години на 20-ти век, след като са установени нейните уникални и незаменими съставки при облекчаването на болки, възпалителни процеси и симптоми, свързани с всички видове ставни заболявания и травми. Добивът на миди в Нова Зеландия е индустрия, отговаряща на едни от най-високите стандарти за качествен контрол в света. Състоянието на водата се следи непрекъснато чрез тестове.

Новозеландската зеленоуста мида е един от най-екологично съобразните морски продукти в света. Мидите се хранят с фитопланктон и минерали, съдържащи се в морската вода. Когато мидите достигнат своя пик, се събират и се държат при минусови температури, във вакум, за да се отстрани водата, заедно с черупките. Така се съхраняват биоактивните молекули и се запазва стабилността  и активността на техните полезни вещества. Всяка партида минава качествен контрол за липса на патогенни бактерии и тежки метали.

Никакви странични ефекти…?

 

Зеленоустата мида е 100% натурален продукт и най-важното е, че няма никакви странични ефекти:
no-side-effects

 • НЕ ДРАЗНИ СТОМАХА
 • НЕ РАЗРЕЖДА КРЪВТА
 • НЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ЧЕРНИЯ ДРОБ
 • НЕ ВЛИЯЕ НА КРЪВНОТО
 • НЕ ВРЕДИ НА СЪРЦЕТО

За кого не се препоръчва Зеленоустата мида?

Тази хранителна добавка не се препоръчва единствено на хора страдащи от подагра и с алергии към морски продукти.

Как да изберем продукт със Зеленоуста мида?

За да се съхранят всички уникални и полезни съставки и да имат нужния ефект, мидите трябва да се ядат сурови или сушени, но сушени при специална нискотемпературна обработка. Това е изключително важно, защото при термична обработка тези съставки се разграждат и загубват качествата си.

На пазара в България има доста продукти с екстракт от Зеленоуста мида, но разбира се НЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ! Повечето компании използват високотемпературен процес на обработка на суровините, при който екстракта се изсушава и естествено много от ценните му съставки се разрушават от високата температура.

За радост на потребителите, вече на пазара в България има и продукт, който ползва УНИКАЛЕН ДВУСТЕПЕНЕН ПРОЦЕС НА НИСКОТЕМПЕРАТУРНА ОБРАБОТКА на суровините, който гарантира запазването на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ полезни свойства на Зеленоустата мида. Това е продуктът ULTRA GREEN LIPPED MUSSEL.

img1Както се досещате, технологията на нискотемпературна обработка е малко по-скъпа и затова цената на получения екстракт не може да бъде най-ниската, но когато става въпрос за вашето здраве, най-важното не трябва да е цената, а ефективността на продукта.

Този продукт се произвежда само и единствено в Англия от Redrose Manufacturing. Ultra Green Lipped Mussel е легално регистриран към БАБХ /Българска агенция по безопасност на храните/ и има всички необходими сертификати за продажбата му в България. Специално в състава е добавено Гинко Билоба, тъй като тази съставка има изключително благотворен ефект за подобряване на кръвооросяването на мозъка и крайниците, паметта и концентрацията.

Предлага се с 60 дневна гаранция за удовлетвореност, ако не останете доволен от ефекта, фирмата ще ви върне парите.

ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА ВЕЧЕ Е ПОМОГНАЛА НА ХИЛЯДИ ХОРА ПО СВЕТА!
ОПИТАЙ И ТИ! НЯМА КАКВО ДА ЗАГУБИШ ОСВЕН БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ!

Поръчай твоята зеленоуста мида сега

КЛИКНИ ТУК, АКО ОЩЕ НЕ СИ СИГУРЕН ДАЛИ ТОЗИ ПРОДУКТ Е ЗА ТЕБ …

 

 

Живот без болка в ставите…? Възможно е!

zivot-bez-bolka

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ОКОЛО 1.5 МИЛИАРДА ХОРА ПО СВЕТА СЕ СЪБУЖДАТ ВСЯКА СУТРИН С НЯКАКВА ХРОНИЧНА ИЛИ ДРУГА БОЛКА В СТАВИТЕ?

Болката в ставите е всъщност много по-често срещан проблем от диабета, рака или сърдечните проблеми.

Проблемът е, че повечето хора се примиряват с дискомфорта на болката, тъй като тя ту идва ту си отива, но с времето тя става все по-силна и е по-трудно да се справите с нея. Предписаните лекарства за болки в ставите са като нож с две остриета. Така наречените нестероидни противовъзпалителни медикаменти, предназначени за намаляване на възпалението и за обезболяване на болните стави, могат да носят не само полза, но и вреда.

Първо, те премахват болката, но в резултат на това болният си позволява да се движи повече и по този начин не предпазва болната става. А тя се разрушава с ускорени темпове. Освен това всички тези лекарства оказват изключително вредно въздействие на стомаха, бъбреците, черния дроб и редица други органи.

От скоро се заговори за една нова “МАГИЧЕСКА ХРАНА” за ставите, с която много от проблемите, особено ако са в по-начална фаза могат да се решат или поне да се стопират.

Става въпрос за ЕКСТРАКТА ОТ ЗЕЛЕНОУСТА МИДА.

МАГИЧЕСКА ХРАНА…?

mayoriВъзможно ли е ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА – вид мида, която вирее само в Нова Зеландия – да се счита за “Магическа храна”? Ами според някои специалисти – Да, може! Защо? Защото те са доказали, че племето Маори /първите заселници на Нова Зеландия/, никога не са страдали от артрит или болки в ставите, просто защото голяма част от тяхната диета се е базирала именно на тези миди и морска храна.

И въпреки, че няма такова нещо като “Магическа храна” или “Магически продукт”, Зеленоустата мида е вероятно най-близо до това определение, тъй като това е може би най-комплексната храна, като съставки, познати до сега. Казваме комплексна, тъй като за разлика от храните на растителна основа, Зеленоустите миди имат много по-широк спектър от нутриенти от всяко едно друго растение. Дори минералните соли, които се намират в този вид миди, имитират минералния състав на човешката кръв.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕКСТРАКТА ОТ ЗЕЛЕНОУСТА МИДА?

zelenousta-midaЗеленоустата мида (Perna canaliculus) живее в ограничени райони в Северната акватория на Нова Зеландия и натрупва в тялото си уникална комбинация от вещества с изключително силен противовъзпалителен и успокояващ болката ефект.

За да може да се възползвате от всички здравословни ефекти, които този вид мида може да ви всички даде, а те са много, повярвайте ни, вие трябва или да я изядете свежа и сурова или най-добре да я ползвате под формата на екстракт като хранителна добавка.

КАКВИ СА ГЛАВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА?

През последните две десетилетия, Новозеландската Зеленоуста мида, стана много известна главно с два здравословни ефекта:

 • Намаляване и облекчаване на болката в ставите;
 • Намаляване на възпалителните процеси.

ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ:

img2

 • УВРЕДЕНИ СТАВИ ВСЛЕДСТВИЕ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
 • ДЕГЕНЕРАТИВНИ ПРОЦЕСИ В СТАВИТЕ
 • РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ И ОСТЕОАРТРИТ
 • ИШИАС, ПЛЕКСИТ, ДИСКОПАТИЯ
 • РАЗНООБРАЗНИ БОЛКИ В СТАВИТЕ
 • УВРЕДЕН СТАВЕН ХРУЩЯЛ
 • ТРАВМИ ПРИ ТЕЖКИ ФИЗИЧЕСКИ НАТОВАРВАНИЯ
 • СПОРТНИ ТРАВМИ – ИЗКЪЛЧВАНИЯ, НАВЯХВАНИЯ
 • ПРОДЪЛЖИТЕЛНО СЕДЕНЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО
 • ЗАЛЕЖАВАНЕ В СЛЕДСТВИЕ НА БОЛЕДУВАНЕ

Не забравяйте, че най-доброто лечение е навременната профилактика! Вземете мерки сега, за да не се окаже твърде късно след това!

НИКАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ…?

no-side-effectsЗеленоустата мида е 100% натурален продукт и най-важното е, че няма никакви странични ефекти:

 • НЕ ДРАЗНИ СТОМАХА
 • НЕ РАЗРЕЖДА КРЪВТА
 • НЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ЧЕРНИЯ ДРОБ
 • НЕ ВЛИЯЕ НА КРЪВНОТО
 • НЕ ВРЕДИ НА СЪРЦЕТО

ЗА КОГО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА?

Тази хранителна добавка не се препоръчва единствено на хора страдащи от подагра и с алергии към морски продукти.

ВНИМАНИЕ! НЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ СЪС ЗЕЛЕНОУСТА МИДА СА ЕДНАКВИ!

На пазара в България има доста продукти с екстракт от Зеленоуста мида, но разбира се НЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ! Повечето компании използват високотемпературен процес на обработка на суровините, при който екстракта се изсушава и естествено много от ценните му съставки се разрушават от високата температура.

За радост на потребителите вече на пазара в България има и продукт, който ползва УНИКАЛЕН ДВУСТЕПЕНЕН ПРОЦЕС на нискотемпературна обработка на суровините, който гарантира запазването на абсолютно всички полезни свойства на Зеленоустата мида.

Това е продуктът ULTRA GREEN LIPPED MUSSEL.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ТОЧНО ULTRA GREEN LIPPED MUSSEL:

 • img1НАЙ-ЧИСТИЯТ И СВЕЖ ЕКСТРАКТ НА ПАЗАРА – ние използваме уникален нискотемпературен двустепенен процес на обработка на суровината, при който се постига запазването на всички полезни съставки на мидата.
 • 100% НАТУРАЛЕН БЕЗ НИКАКВИ ХИМИКАЛИ – в продукта не използваме никакви химикали или слепващи агенти.
 • ОПТИМАЛНА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА СЪСТАВКИ – във всяка една капсула от Ultra Green Lipped Mussel има точно 500мг екстракт от зеленоуста мида. Това прави 1500мг дневна доза, което е максималната препоръчителна доза.
 • СПЕЦИАЛНО СМЕ ДОБАВИЛИ ГИНКО БИЛОБА – Тази съставка допълнително подобрява кръвообръщението и подобрява усвояването на екстракта от Зеленоуста мида.
 • ЛЕГАЛЕН И ГАРАНТИРАН ПРОИЗХОД – Този продукт се произвежда само и единствено в Англия от Redrose Manufacturing. Ultra Green Lipped Mussel е легално регистриран към БАБХ и има всички необходими сертификати за продажбата му в България.
 • 60 ДНЕВНА ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ – Гаранцията ни е проста. Вие или ще останете удовлетворен от действието на нашия продукт или ние ще ви върнем парите.

ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА ВЕЧЕ Е ПОМОГНАЛА НА ХИЛЯДИ ХОРА ПО СВЕТА!
ОПИТАЙ И ТИ! НЯМА КАКВО ДА ЗАГУБИШ ОСВЕН БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ!

calltoaction

КЛИКНИ ТУК, АКО ОЩЕ НЕ СИ СИГУРЕН ДАЛИ ТОЗИ ПРОДУКТ Е ЗА ТЕБ …

Какво не знаем за ставите и как да ги излекуваме

Ставите са реалният двигател на нашето тяло, те осигуряват всяко движение – от сложния акробатичен номер до просто кимане с главата. Знаем ли обаче реално как функционират те? Оказва се, че един от компонентите им е удивителен по състав и изпълнява функция, която е уникална в природата!

И така, ставите и какво не знаем за тях:

В нашия организъм има няколко вида стави – на пръстите, колената, раменете, лактите и бедрата, но всички те са с идентичен състав.

В ставите се намира една невероятна субстанция, наречена хрущял. Той е истинско чудо и има феноменални функции: до осем пъти по-хлъзгав от леда и със способност да усвояват и изтласкват вода с лекотата на сюнгер. Ако можехме да го възпроизведем по изкуствен път, това би било перфектното решение за проектирането на фуги и отводнителни системи. Уви, всички опити досега да бъде създаден продукт с подобни характеристики са неуспешни.

В тялото си имаме приблизително 230 подвижни и полуподвижни стави. Подвижните се намират в раменете, лактите и пръстите, докато полуподвижните осигуряват гръбначния стълб. Има и напълно неподвижни стави – това са т.нар. „шевове“ на черепа.

Ставите издържат на много големи натоварвания преди да подадат. Това обаче не бива да бъде успокоение за спортуващите или хората в напреднала възраст. Движението е непрестанен процес и за да не изпитваме затруднение при практикуване на любимия си спорт, добре е да вземем превантивни мерки. Защо е нужно това ли? Ето пример:
Когато сме седнали, ставната течност на коляното се намира в покой в рамките на хрущяла. В момента, в който обаче започваме да се изправяме, течността го облива и така се осигурява минимално търкане на ставните връзки. Движението е плавно и не усещаме абсолютно нищо.

Когато обаче се появят проблеми като артрит, ревматизъм или артроза, болките в опорно-двигателния апарат зачестяват. Ако не предприемем навременно и адекватно лечение рискуваме да влошим своето здраве.

 

Как да се грижим за ставите си?

Много просто – нужно е да се храним и спортуваме здравословно. Профилактичното приемане на екстракт от зеленоуста мида като добавка поддържа движението без усилие, изправената и стройна фигура, както и еластични, здрави стави.  Ако пък изпитваме болки в следствие на износени с годините стави, претърпели сме оперативна намеса или страдаме от наднормено тегло, приемът на екстракт от зеленоуста мида ще подсили действието на хрущяла и облекчението няма да закъснее. Не е нужно да претърпите травма или да се уморите, за да започнете своята грижа за ставите. Предприетите днес правилни действия ще ви донесат успокоение в бъдеще.

Ставите – инженерното чудо на природата

inj

Ставите представляват съчленявания на две или повече кости, които изпълняват специфични функции. Грешно е да се смята, че стави са само подвижните съчленявания между костите и че те осигуряват единствено движението на тялото в пространството. Стави са и съчленяванията между костите на черепа, които защитават мозъка, съчленяванията между ребрата и гръдната кост, между ребрата и гръбначните прешлени, както и между самите прешлени, които предпазват гръдните органи и др.

Ставите могат да бъдат разделени според различни критерии – свобода на движение на участващите кости, техния брой и др. От гледна точка на подвижност, ставите се разделят на неподвижни, полуподвижни и подвижни.

При неподвижните, между костите има много малко пространство, запълнено с фиброзна тъкан.

Полуподвижните стави в тялото са изградени основно от хрущял. Такива са, например, връзките между ключиците и гръдната кост и между прешлените на гръбначния стълб. Този тип стави участват и във формирането на зоните на костен растеж в дългите кости и междушрешленните дискове.

Подвижните стави имат специфично устройство, позволяващо извършването на разнообразни движения. Въпреки че всяка става е пригодена към определен тип подвижност, всички подвижни стави имат общ модел на устройство.

Съчленяващите се костни повърхности са обхванати от двуслойна съединителнотъканна капсула. Тя загражда ставната празнина, където се помещават ключовите компоненти на всяка става. Костните повърхности, които се движат една спрямо друга, никога не влизат в директен контакт помежду си, освен в патологични случаи. Те са покрити със ставен хрущял. Ставната празнина е изпълнена с т.нар. синовиална течност – вискозна, жълтъкоподобна маса, която смазва повърхността на ставните хрущяли и осигурява гладко и безболезнено движение. Синовиалната течност се секретира от вътрешния слой на ставната капсула. Тя съдържа хиалуронова киселина и изпълнява следните функции – намалява триенето, поема сътресенията при движение и изхранва ставния хрущял.

Последният представлява гъвкава съединителна тъкан, състояща се от специализирани клетки, разпределени в голямо количество извънклетъчна субстанция. Тя се състои от колагенови и еластинови нишки и голямо количество протеогликани – молекули, съдържащи белтъчна и въглехидратна част.

Повечето профилактични мероприятия са насочени именно към ставния хрущял и синовиалната течност – запазването им в добро функционално състояние позволява свободното и безболезнено движение в напреднала възраст. Хиалуроновата киселина и протеогликаните са ключов елемент в предотвратяването на ставното износване. С напредване на възрастта, съдържанието им в ставата постепенно намалява. Това понижава гъвкавостта на ставния хрущял и намалява количеството на синовиалната течност в ставата. Изтъняването на ставния хрущял до състояние, в което съчленените костни повърхности се трият непосредствено една в друга, е етап на напреднала ставна дегенерация. Това води до скованост и най-вече до болка при движение за засегнатата става.

Извън ставната празнина се разполагат ставните връзки и сухожилията на мускулите, които осигуряват устойчивост на ставата и залавяне на прилежащите й мускули.

От устройството на ставите произхожда и едно тяхно „непредвидено“ от природата свойство – да пукат. Пукането се получава, когато разтеглим дадена става, най-често ставите на пръстите. Раздалечаването на съчленените кости увеличава обема на ставната празнина, обем който не може да бъде запълнен от синовиалната течност. Това създава вакуум в ставната празнина, което на свой ред предизвиква отделянето на разтворените в ставната течност газове. Внезапното им напускане на синовиалната течност предизвиква характерния пукот.

Състоянието се нарича крепитус и не е показателно за ставни увреждания, освен ако не e налице съпътстващ артрит или бурсит – съответно, възпаление на ставата или ставната обвивка.

Освен естественото износване на ставите са възможни и голям брой придобити или вродени ставни заболявания и малформации.

Използването на хранителна добавка като екстракт от зеленоуста мида ще ви предпази от дегенеративните промени, причинени от възрастта, физическите натоварвания или други фактори.

Не чакайте да се появят проблеми, използвайте я и профилактично! Поръчайте сега Тук .

Какво трябва да знаят диабетно болните за остеопорозата?

диаб

Диабетът е заболяване на обмяната на веществата. Терминът описва начина, по който телата ни химически променят храните, които ядем, като ги превръщат в енергия и използват за растеж. След смилане на храната, глюкозата – захарта, влиза в кръвния поток, където се използва от клетките за енергия. За да може глюкозата да навлезе в клетките, трябва да има синтез на инсулин.

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса – орган, който се намира зад стомаха. Той е отговорен за преминаването на глюкозата от кръвта в клетките, за да се осигури енергия, необходима за ежедневния живот. При хората с диабет, тялото произвежда твърде малко или никакъв инсулин, или не реагира правилно на инсулина, който се произвежда. Като резултат, глюкозата се натрупва в кръвта и може да се отдели с урината. Затова клетките губят основния си източник на енергия.

Диабетът бива два типа: тип 1 и тип 2. При диабет тип 1 организмът произвежда малко или никакъв инсулин. Тази форма на заболяването обикновено се появява при деца и млади хора, но тя може да се развие във всяка възраст. При диабет тип 2 тялото произвежда инсулин, но не в достатъчно количество. Тази форма на заболяването е по-често при хора, които са по-възрастни и с наднормено тегло.

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е състояние, при което костите стават по-податливи на счупвания. Фрактури от остеопороза могат да доведат до болка и инвалидност.

Рисковите фактори за развитие на остеопороза включват:

 • Тънки кости.
 • Фамилна история на заболяването.
 • Жени, които са в постменопауза, ранна менопауза или изобщо нямат менструация (аменорея).
 • Често използване на някои лекарства като глюкокортикоиди.
 • Нисък прием на калций.
 • Слаба физическа активност.
 • Тютюнопушене.
 • Консумация на твърде много алкохол.

Остеопорозата е заболяване, което може да бъде предотвратено.

Каква е връзката между остеопороза и диабет?

Диабет тип 1 е свързан с ниска костна плътност, въпреки че учените не знаят точно защо. Инсулинът, който е с дефицит при диабет тип 1, може да стимулира растежа и здравината на костите. Диабет тип 1 обикновено се проявява в ранна възраст, когато костната маса продължава да се увеличава. Възможно е хората с диабет тип 1 да достигнат максимална стойност на якост и плътност на костите си. Това обикновено се случва до 30-годишна възраст.

Ниската костна плътност увеличава риска от развитие на остеопороза в по-късен етап от живота. Някои хора с диабет тип 1 заболяват от целиакия, което е свързано с намалената костна маса. Възможно е също така цитокините – вещества, произведени от различни клетки в организма, да играят роля в развитието едновременно на диабет тип 1 и остеопороза.

Последните изследвания показват, че жените с диабет тип 1 са с повишен риск от фрактури. Това е така, тъй като проблемите със зрението и увреждане на нервите, свързани със заболяването, са свързани с повишен риск от падане и свързаните с него фрактури. Настъпването на хипогликемия или ниско ниво на кръвна захар и последващите го реакции, също могат да допринесат за падане.

Повишеното телесно тегло може да намали нечии риск от развитие на остеопороза. То е често срещано при хора с диабет тип 2. Отдавна се смята, че засегнатите от диабет тип 2 с наднормено тегло са защитени от остеопороза. Въпреки че плътността на костите при хора с диабет тип 2 не се губи, се увеличава рискът от фрактури. Както и при диабет тип 1, това може да се дължи на увеличените падания заради проблеми със зрението и увреждане на нервите. Освен това, заседналият начин на живот, често срещан при много хора с диабет тип 2, също влияе негативно върху здравето на костите.