Живот без болка в ставите…? Възможно е!

zivot-bez-bolka

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ОКОЛО 1.5 МИЛИАРДА ХОРА ПО СВЕТА СЕ СЪБУЖДАТ ВСЯКА СУТРИН С НЯКАКВА ХРОНИЧНА ИЛИ ДРУГА БОЛКА В СТАВИТЕ?

Болката в ставите е всъщност много по-често срещан проблем от диабета, рака или сърдечните проблеми.

Проблемът е, че повечето хора се примиряват с дискомфорта на болката, тъй като тя ту идва ту си отива, но с времето тя става все по-силна и е по-трудно да се справите с нея. Предписаните лекарства за болки в ставите са като нож с две остриета. Така наречените нестероидни противовъзпалителни медикаменти, предназначени за намаляване на възпалението и за обезболяване на болните стави, могат да носят не само полза, но и вреда.

Първо, те премахват болката, но в резултат на това болният си позволява да се движи повече и по този начин не предпазва болната става. А тя се разрушава с ускорени темпове. Освен това всички тези лекарства оказват изключително вредно въздействие на стомаха, бъбреците, черния дроб и редица други органи.

От скоро се заговори за една нова “МАГИЧЕСКА ХРАНА” за ставите, с която много от проблемите, особено ако са в по-начална фаза могат да се решат или поне да се стопират.

Става въпрос за ЕКСТРАКТА ОТ ЗЕЛЕНОУСТА МИДА.

МАГИЧЕСКА ХРАНА…?

mayoriВъзможно ли е ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА – вид мида, която вирее само в Нова Зеландия – да се счита за “Магическа храна”? Ами според някои специалисти – Да, може! Защо? Защото те са доказали, че племето Маори /първите заселници на Нова Зеландия/, никога не са страдали от артрит или болки в ставите, просто защото голяма част от тяхната диета се е базирала именно на тези миди и морска храна.

И въпреки, че няма такова нещо като “Магическа храна” или “Магически продукт”, Зеленоустата мида е вероятно най-близо до това определение, тъй като това е може би най-комплексната храна, като съставки, познати до сега. Казваме комплексна, тъй като за разлика от храните на растителна основа, Зеленоустите миди имат много по-широк спектър от нутриенти от всяко едно друго растение. Дори минералните соли, които се намират в този вид миди, имитират минералния състав на човешката кръв.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕКСТРАКТА ОТ ЗЕЛЕНОУСТА МИДА?

zelenousta-midaЗеленоустата мида (Perna canaliculus) живее в ограничени райони в Северната акватория на Нова Зеландия и натрупва в тялото си уникална комбинация от вещества с изключително силен противовъзпалителен и успокояващ болката ефект.

За да може да се възползвате от всички здравословни ефекти, които този вид мида може да ви всички даде, а те са много, повярвайте ни, вие трябва или да я изядете свежа и сурова или най-добре да я ползвате под формата на екстракт като хранителна добавка.

КАКВИ СА ГЛАВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА?

През последните две десетилетия, Новозеландската Зеленоуста мида, стана много известна главно с два здравословни ефекта:

 • Намаляване и облекчаване на болката в ставите;
 • Намаляване на възпалителните процеси.

ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ:

img2

 • УВРЕДЕНИ СТАВИ ВСЛЕДСТВИЕ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
 • ДЕГЕНЕРАТИВНИ ПРОЦЕСИ В СТАВИТЕ
 • РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ И ОСТЕОАРТРИТ
 • ИШИАС, ПЛЕКСИТ, ДИСКОПАТИЯ
 • РАЗНООБРАЗНИ БОЛКИ В СТАВИТЕ
 • УВРЕДЕН СТАВЕН ХРУЩЯЛ
 • ТРАВМИ ПРИ ТЕЖКИ ФИЗИЧЕСКИ НАТОВАРВАНИЯ
 • СПОРТНИ ТРАВМИ – ИЗКЪЛЧВАНИЯ, НАВЯХВАНИЯ
 • ПРОДЪЛЖИТЕЛНО СЕДЕНЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО
 • ЗАЛЕЖАВАНЕ В СЛЕДСТВИЕ НА БОЛЕДУВАНЕ

Не забравяйте, че най-доброто лечение е навременната профилактика! Вземете мерки сега, за да не се окаже твърде късно след това!

НИКАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ…?

no-side-effectsЗеленоустата мида е 100% натурален продукт и най-важното е, че няма никакви странични ефекти:

 • НЕ ДРАЗНИ СТОМАХА
 • НЕ РАЗРЕЖДА КРЪВТА
 • НЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ЧЕРНИЯ ДРОБ
 • НЕ ВЛИЯЕ НА КРЪВНОТО
 • НЕ ВРЕДИ НА СЪРЦЕТО

ЗА КОГО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА?

Тази хранителна добавка не се препоръчва единствено на хора страдащи от подагра и с алергии към морски продукти.

ВНИМАНИЕ! НЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ СЪС ЗЕЛЕНОУСТА МИДА СА ЕДНАКВИ!

На пазара в България има доста продукти с екстракт от Зеленоуста мида, но разбира се НЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ! Повечето компании използват високотемпературен процес на обработка на суровините, при който екстракта се изсушава и естествено много от ценните му съставки се разрушават от високата температура.

За радост на потребителите вече на пазара в България има и продукт, който ползва УНИКАЛЕН ДВУСТЕПЕНЕН ПРОЦЕС на нискотемпературна обработка на суровините, който гарантира запазването на абсолютно всички полезни свойства на Зеленоустата мида.

Това е продуктът ULTRA GREEN LIPPED MUSSEL.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ТОЧНО ULTRA GREEN LIPPED MUSSEL:

 • img1НАЙ-ЧИСТИЯТ И СВЕЖ ЕКСТРАКТ НА ПАЗАРА – ние използваме уникален нискотемпературен двустепенен процес на обработка на суровината, при който се постига запазването на всички полезни съставки на мидата.
 • 100% НАТУРАЛЕН БЕЗ НИКАКВИ ХИМИКАЛИ – в продукта не използваме никакви химикали или слепващи агенти.
 • ОПТИМАЛНА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА СЪСТАВКИ – във всяка една капсула от Ultra Green Lipped Mussel има точно 500мг екстракт от зеленоуста мида. Това прави 1500мг дневна доза, което е максималната препоръчителна доза.
 • СПЕЦИАЛНО СМЕ ДОБАВИЛИ ГИНКО БИЛОБА – Тази съставка допълнително подобрява кръвообръщението и подобрява усвояването на екстракта от Зеленоуста мида.
 • ЛЕГАЛЕН И ГАРАНТИРАН ПРОИЗХОД – Този продукт се произвежда само и единствено в Англия от Redrose Manufacturing. Ultra Green Lipped Mussel е легално регистриран към БАБХ и има всички необходими сертификати за продажбата му в България.
 • 60 ДНЕВНА ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ – Гаранцията ни е проста. Вие или ще останете удовлетворен от действието на нашия продукт или ние ще ви върнем парите.

ЗЕЛЕНОУСТАТА МИДА ВЕЧЕ Е ПОМОГНАЛА НА ХИЛЯДИ ХОРА ПО СВЕТА!
ОПИТАЙ И ТИ! НЯМА КАКВО ДА ЗАГУБИШ ОСВЕН БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ!

calltoaction

КЛИКНИ ТУК, АКО ОЩЕ НЕ СИ СИГУРЕН ДАЛИ ТОЗИ ПРОДУКТ Е ЗА ТЕБ …

Травмите от компютър най-опасни

pc

Подценяването на маловажни на пръв поглед неща може да доведе до сериозни травми. В забързаното всекидневие всеки гледа да спести време и средства – подценявайки основни принципи хората си патят.

Голяма част от травмите се получават далече от спортното игрище и залата. За тази аномалия са виновни 4 вредни навика:

Най-важното е свързано с навеждането, то е много вредно за двигателните ни способности. Трябва да приклякаме, ако се налага да вземем нещо от земята например.

К4 причини да престанете да седите с кръстосани кракаръстосването на краката също е много вредно. Този навик е направо убийствен за кръста, защото така се усукват тазът и гръбнакът. Много жени страдат от това, без дори да си дават сметка, че причината е толкова проста.

Другите два вредни навика са свързани със събуждането от сън и влизането в колата.

При ставане от леглото трябва да се спазва определен алгоритъм. Изправяме се странично, пускаме краката край леглото и след това си помагаме с ръцете. По време на сън се отпуска мускулатурата на гърба и едно по-рязко движение може да доведе до неприятни последствия.

Като се качваме в колата пък, трябва първо да сядаме настрани и след това да вкарваме двата крака заедно. Така се намалява рискът от травми в тазобедрената става.

При жените най-често се получават травми в лумбалната част на гръбначния стълб. Болките са свързани с постоянното кръстосване на краката и работата на компютър.

Генетично жените са с по-слаба мускулатура. Затова е добре да се правят някои подсилващи упражнения (комплекс от коремни и гръбни преси).

Всъщност стоенето пред монитора се превръща в един от големите бичове за съвременния човек.

Мониторът трябва да е на нивото на очите, защото в противен случай се натоварва врата. Неправилната позиция води до промяна на цялостната биомеханика на тялото, а това е причина за сериозни травми.

Възможно е да се получи дискова херния в шийната област, получена именно от продължително седене пред компютър.

Гръбначните изкривявания при децата пък са предизвикани от тежки раници, неправилно седене на чиновете и най-вече тотално обездвижване.

Как да предотвратим и да лекуваме често срещаните спортни контузии?

_MIDA_конт

Има безброй ползи от спортуването, но с него може да дойдат и редица неприятни контузии. Тази статия се фокусира върху три от най-популярните физически дейности, търсейки ползите от масажната и хиропрактическата терапия за лечението на спортните наранявания.

Контузии, свързани с колоезденето

Въпреки че това не е толкова тежък спорт, повтарящите се движения при колоезденето водят със себе си голям набор от потенциални проблеми. Плантарният фасциит представлява болка в петата. Тя може да се влоши от факта, че при повечето обувки за колоездене често липсва достатъчно здрава подкрепа за свода на ходилото. Може да предотвратите това чрез разтягания, ако увиете връв около кръглата част на стъпалото и я издърпате назад. Това ще разтегне свода на ходилото и ще помогне за намаляване на щетите. Хондромалацията е причинена от влошаване на долната страна на капачката на коляното и предизвиква тъпа болка в тази област. Упражненията, които включват изправяне / изпъване на краката, може да помогнат за предотвратяването на проблема. Велосипедистите могат да се възползват от масажна терапия за лечение на спортни наранявания. Колоезденето изисква постоянна работа на краката, което натоварва и схваща голяма област от гърба. Укрепването на мускулите, които участват в движението, може да доведе до натрупване на излишък от млечна киселина в краката. Масажната терапия може да освободи тази млечна киселина и да помогне за баланса между горната и долна част на тялото, което е от огромна полза за здравето на спортиста.

Контузии, свързани с бягането

Бягането е страхотен начин за постигането на добра спортна форма. Но както всяка физическа активност, то може да предизвика контузии. Медиалният тибиален стресов синдром се проявява като болка от вътрешната страна на долната част на краката. Укрепването на мускулите на прасеца могат да предотвратят възникването на това нараняване. Ахилесовият тендинит е болка близо до петата, в долната част на прасеца. Тя може да бъде избегната чрез стречинг и укрепване мускулите на прасеца. Пателарният тендинит отслабва площта от тялото между пищяла и капачката на коляното. Той може да бъде предотвратен чрез упражнения с клякане. Масажната терапия е полезна за бегачите, тъй като отпуска стегнатите след натоварване мускули. Чрез нея се повишават нивата на кислород в кръвта. Тези фактори помагат на тялото да се възстановява по-бързо и да се представя по-добре.

Контузии, причинени от практикуване на различни отборни спортове

Кинезотерапевтите и масажистите редовно имат работа с представители на различните видове отборни спортове – футбол, баскетбол, ръгби, дори гребане с лодка и много други. Болките в долната част от гърба обикновено се свързват с гребането. Това е едно от най-честите оплаквания на гребците. Тази болка може да бъде облекчена с хиропрактика. Мускулните разтежения са един от големите проблеми на футболистите. Стречингът и укрепването на коремните мускули, адукторните мускули и мускулите около таза, може да помогнат за предотвратяването на този проблем. Синините и ожулванията се срещат много често при ръгбито, така че се считат за част от спорта. Те могат да се считат за неизбежни, но здравословна диета и прилагането на крем от арника върху раните могат облекчат последиците. Независимо от спорта има различни безопасни, естествени източници, които са на разположение за лечението на контузиите. Хиропрактиците и масажистите могат ви помогнат, така че тялото ви да бъде гъвкаво и здраво, така че да избегнете нараняванията и да се възстановите по-бързо от тях, когато настъпят.

Плекситът и неговото лечение

_MIDA-pleksit
Знаете ли, че плекситът не е едно единствено заболяване, а цяла група. Затова е добре да локализираме конкретната болка като това има значение за правилното диагностициране и последващото лечение. И тъй като говорим за множество болки, причините за тях също да са няколко.
Кое причинява тези ставни неразположения? Някои от симптомите са следствие от прекарани болести като туберколоза, бруцелоза или дори „обикновен“ грип. Ако усетите наченки на болки и „прещраквания“ на раменните или коленни стави, потърсете при първа възможност компетентно мнение за това, дали те не са резултат от прекараното заболяване. Този съвет е особено важен ако сте имали тумор или има лекувано костно счупване. Не забравяйте – плекситът може лесно да се превърне в хроничен, а това ще се отрази особено негативно на неговото лечение. Взетите навреме мерки могат не само да донесат моментно облекчение, те реално ще предотвратят бъдещи прояви на това болезнено състояние. Защо това е важно? Една от причините е че, плекситът може да  е своеобразна алергична реакция на някоя ваксина. Или пък да е следствие от интоксикация след поемане на прекомерна доза на вещества като алкохол, арсен, олово и т.н.
Профилактиката на заболяването включва избягване на продължително натоварване на мускулите, поддържащи позата на главата. Например, при работа на компютър, обездвижване, наднормено тегло. Полезно е да започнем деня с 5 минути разтягащи упражнения за шийна област, йога, рехабилитация в специализирани болници и отделения.
В зависимост от това къде се намира, плекситът може да е на врата,  раменен, кръстен, опашен. И респективно да бъде едно или двустранен.  Тъй като това заболяване се характеризира като нарушение на опорно-двигателния апарат, то съвсем естествено е да го усещаме при движение. Тъй като тялото ни не е в покой през активната част от денонощието, практически сме изложени на него непрекъснато.

Какви са симптомите на плексита?

Те се разпознават много ясно – болки в ставите. Все пак има някои различия според мястото, на което се намират. Например, ако говорим за областта на врата, усещанията са в областта на шията и тила, понякога се засяга и горната част на рамото. Внимание – нарушение на дихателния ритъм и силно хълцане може да са симптоми на това заболяване. Не ги неглижирайте, а се отнесете сериозно. Болките в рамото, породени от плексит, обикновено се проявяват  и в областта на ключицата. Все пак прояви могат да са бледа кожа по ръцете и ноктите, разстроено кръвообращение. Лумабалните плексити от своя страна засягат зоните на бедрата и седалищните части, но могат да „слязат“ надолу и към краката.  Тук говорим отново за потене, за подути стъпала и проблеми при ходене или дори стоене.
Плекситът преминава през два етапа: неврологичен и паралитичен. Ако това ви звучи  достатъчно сериозно, това е защото наистина е така. В първа фаза усещанията са за изтръпване и болка при натиск или движение,  при задълбочаване на болестта тези симптоми стават много по-силни. Диагностиката се прави от невролог, който изписва и провежда съответното лечение. Не забравяйте, че за различните видове неврит, полиневрит, ишиас или полиневропатия се правят индивидуални изследвания.

Как да защитим ставите си през зимата

_MIDA_c
Отрупаните със сняг планински върхове може да са любима гледка за мнозина, но зимния сезон се оказва неблагоприятно време за проблемните стави. Студът е реален враг на костната и опорно-двигателните системи, защото провокира появата на нежелани и болезнени болестни състояния. Разбира се, има много начини да защитим ставите си, но нека преди това разгледаме причините за честата поява на артрози именно в последните месеци и началото на годината.

Причина номер едно – „неадекватно“ облекло за зимата.

Колкото и да е странно, огромен процент от пациентите с болки в колената и костната система признават, че са оставили своите стави недостатъчно защитени от минусовите температури. Не се притеснявайте да бъдете добре облечени, дори да не сте в крак с модните тенденции. Прекаленото измръзване провокира лесното възпаление, а от това до плексит и всякакви подобни болки има само една крачка. Не я правете.
Зимни дрехи за вашите стави

Писти означават и падания

Колкото и да сме добри на ските или майстори на сноуборда, не сме застраховани от различни натъртвания и синини, следствие на паданията по пистите. Разбира се един заледен път крие същите рискове за всички. Не оставяйте подуваният или зачервените места около ставите без лекарски преглед. Реално са възможни възпаления, които могат да се превърнат в хронични болки. Потърсете квалифицирана помощ, не се ограничавайте в самолечение – можете да отстраните симптомите, но проблемът остава.
Нараняване на ставите на ски пистите

 

Третата и най-важна причина: студът провокира хроничните ставни болки

Свикнали сме да „прогнозираме“ времето по появата на специфична болка в лактите, колената и ставите. Тези неразположения може безпогрешно да показват промяната на атмосферното налягане, но всъщност те са реакцията на организма към по-рязка промяна на околната среда. Също като намалена имунна система, промяна на състава на кръвта и т.н. Студът е основен провокатор на тези състояния, затова е добре при усещането на първите симптоми да предприемем съответните превантивни мерки.

 

Ето няколко съвета, което е добре да се спазват през зимния период:
 1. Водете активен начин на живот и не се застоявайте. Ако се оставите термометърът да ви плаши и държи в къщи, никак не помагате на своите стави. Разходките са  препоръчителни.
 2. Внимавайте с храната и не налитайте на въглехидратите. Въпреки, че зимата предполага по-често похапване на „тежки“  ястия пред камината, не спирайте приема на течности, плодове и зеленчуци.
 3. Удобните обувки са желателни. Удобните зимни обувки помагат не само за лекотата на движение, но и облекчават двигателно опорния апарат. Избирайте ги внимателно.
 4. Хранителната добавка екстракт от зеленоуста мида / Ultra Green Lipped Mussel/ намалява болките в ставите, повишава подвижността, има силен противовъзпалителен ефект и е без странични ефекти.

 

11 кратки факти за артрита

MIDA_артр

1. Артритът е възпалително заболяване на ставите. Опорно-двигателната ни система е изградена от множество стави, по-големи и по-малки. Това е мястото, където се срещат две носещи кости. Благодарение на тях ни е възможно да сгъваме крайниците си, да свиваме пръсти.

2. Заболяването поразява една или повече стави и обикновено е придружено от болка. Може да засегне още мускули, сухожилия, хрущяли и други органи на тялото като кожа, бъбреци, бял дроб, сърце…

3. Познати са над 100 вида артритни заболявания, които се дължат на причини от износване на хрущялите до възпаление на тъканите в резултат на автоимунни процеси, като в този списък влизат травми, нарушения на обмяната на веществата, бактериални и вирусни инфекции и др.

4. За възникването им съществени са два основни фактора: генетичната предразположеност и отключващо събитие, най-често травма при упражняване на специфична физическа дейност.

5. Артритът е най-разпространеното хронично заболяване сред населението. От него страдат над 350 милиона души по света. Засяга както мъже, така и жени – 60% от болните са представителки от нежния пол; възрастни, по-често над 65 години, но и не малко деца.

6. Ранното диагностициране и профилактиката на артрита предпазва от по-сериозно увреждане на ставите, болката, усложнения и инвалидизиране.

7. Симптомите му включват болка и ограничена подвижност на ставите. Може да се изпитва скованост, да се наблюдава подуване и отичане, зачервяване и повишаване на температурата на засегнатите тъкани. Тъй като заболяването поразява и други на пръв поглед малко свързани органи засегнатият може да се оплаква и от повишена температура, подуване на лимфните възли и на някои жлези. Характерно е усещането за бърза уморяемост, чест дискомфорт и слабост. При някои се наблюдава отслабване на тегло.

8. При съмнения за артрит и оплаквания, характерни за заболяването, е желателно възможно по-скоро да се планира консултация при специалист. Той въз основа на анамнезата, прегледа на стави и някои органи предвижда извършването на определени изследвания на кръв, урина, рентгенография. Диагнозата не може да се постави от единично посещение при лекаря или изследване, изисква се проява на малко търпение до окончателното й определяне.

9. Болката е най-неприятната част на заболяването, когато е поставена диагноза и са предприети мерки срещу прогресирането му и състоянието на засегнатия се следи регулярно от специалист.

10. Терапията включва прием на добавки, лечебна гимнастика, рехабилитация, в някои случаи и оперативна намеса…

11. Спазването на определен диетичен режим при артрит не носи някакви особени ползи, макар че има данни, че при някои видове благоприятно влияние има консумацията на риба заради специфичните мазнини, които съдържа – омега-3.
Заболяване от тази група, което е зависимо от начина на хранене, е подаграта. Тя налага лишаване от храните, съдържащи пурини като червено месо, морски деликатеси, алкохолни напитки, включително и особено бира, продукти с фруктоза, в това число – плодови сиропи и някои плодове, за да се намалят процесите на натрупване на пикочна киселина в ставите.
Хората с целиакия /цьолиакия/ се налага да избягват глутена, който се намира в продуктите от зърнени култури като пшеница, ръж, ечемик.

Няколко правила за ергономично работно място

_MIDA_ergon

Може би си мислите, че кризата оправдава работата във “военни” условия и всеки служител е благодарен да има работа.

Това не може да е причина , за да не се притеснява от болката в кръста и някой друг пукащ прешлен.

Може и да е вярно за служителя, но надали прешленът мисли по същия начин, защото в един момент това може да се превърне в голям проблем.

Добрата новина е, че с няколко прости правила можете да си осигурите ергономично и безопасно за здравето работно място.

Горната част на монитора трябва да бъде на или малко под нивото на погледа, мониторът и клавиатурата винаги трябва да са центрирани пред вас, за да не се изкривява тялото.

За да се предпазят очите, по монитора не трябва да има отражения и отблясъци. Възползвайте се от механизма на клавиатурата с обратен наклон и дръжте китките прави върху равна повърхност – така няма да бъдат схванати в края на деня.

Колкото и ергономичен да е столът ви, добре е да си налагате да работите в облегната позиция и да променяте често позата. Стъпалата си поставяйте на пода, прави или върху специална поставка, а компютъра дръжте под бюрото.

Хитринки срещу натъртвания

MIDA_натъртено-800---419

 

Ледовете и снеговете са условия, които създават рискове от падане, фрактури и натъртване. Ако фрактурите са сериозни трябва незабавно да се обадите на лекар, но ако сте жертва на неприятно натъртване, можете да се справите с него с няколко стъпки. Не трябва да пропускате заздравяването на раните и ако забележите подуване, кървене, силна болка или температура, както и ако натъртванията не отшумяват, обърнете се към лекар.

 

* Намалете притока на кръв към засегнатата област. Ако натъртите крака си, седнете на дивана или на фотьойла, поставете няколко възглавници и поставете крака върху тях. Той трябва да е на нивото на сърдечната област.

* Поставете нещо студено върху удареното, колкото се може по-бързо. Можете да използвате лед или пакет замразени зеленчуци. Охлаждането на кожата свива кръвоносните съдове и редуцира зачервяванията. Можете да напоите парче хавлиена тъкан с ледена вода и да го увиете около натъртването. Оставете да престои не повече от десет минути и изчакайте поне двадесет, за да поставите нов компрес, за да не преохладите кожата.

* Някои лекарства влошават натъртванията и ако не е наложително да ги пиете, е добре да ги спрете, докато зачервяването се оправи. Такива са аспиринът, ибупрофенът, кортозоновите препарати, които могат да повишат рисковете от спукване на кръвоносните съдове. Посъветвайте се с лекар кои лекарства можете да пиете, чий прием можете да спрете и кои не се препоръчват.

* Леко натиснете с ръка удареното място и масажирайте, но не пристягайте с турникет или с тъкан. Можете да прилагате лек масаж върху засегнатата зона по няколко пъти на ден, като започнете от деня след охлузването. Това ще активизира лимфата и ще изчисти по-бързо кръвоносните засядания. Натискът трябва да е толкова силен, колкото да не чувствате болка.

* Първоначално използвайте студени компреси, но след 48 часа можете да започнете да поставяте кърпи, напоени с гореща вода, но с не твърде висока температура. Горещината трябва да възстанови притока на кръв на засегнатото място, за да се изчистят засяданията. Поставяйте затоплени кърпи по десет минутки, два-три пъти дневно.

* Излезте на слънце. Ултравиолетовата светлина разрушава билирубина, който се получава от хемоглобина и образува жълти петна върху ударените зони.

* Пробвайте някое домашно средство за натъртвания, но следете за подуване и болки. Ако усетите странични ефекти, спрете прилагането на средствата.

– Воден разтвор на оцет – спомага процесите на заздравяване на удареното

– Хамамелис

– Бромелаин – растителен ензим, който може да се намери в ананасите и който разрушава протеините, които задържат течности в тъканите

– Листа магданоз – намачкайте ги и ги нанесете върху натъртеното, поставете ивица еластична тъкан; магданозът редуцира възпаленията и намалява болките

– Арника – използвайте гел с растението, което е познато като лечебно за охлузвания и натъртвания

– Алое вера

– Пресен или печен лук

– Невен – билката може да се прилага като мехлем или като отвара; много лековита е за кожни натъртвания и рани.

Защо ни болят ставите при промяна на времето?

MIDA_студено-800---419

Как хората с болни колена и стави предусещат предстоящото застудяване, докато останалите все още се чудят дали синоптичнита прогроза е вярна? Оказва се, че няма да сбъркаме, ако се доверим повече на дискомфорта в собственото коляно, травмирано някога или на оплакванията на възрастен родител от болки в ставите  за резкия спад на температурите или предстоящия обилен валеж…

Няма пълно единодушие между експертите по отношение на това дали климатичните промени предизвикат болка в ставите. Проучване, публикувано в сп. Pain, по този въпрос обаче показва, че поне две трети от хората с артрит вярно усещат промените във времето по болката в колената, кръста или други засегнати стави и тези неприятни усещания се дължат на предстоящото влошаване на атмосферните условия.

За да се обясни тази връзка, съществуват няколко правдоподобни теории. Според едната, болката в ставите при влошаване на времето се дължи на промените в атмосферното налягане. Според научен изследователски екип, въпреки че болните се оплакват от болка в ставите при настъпване на студено, влажно време, вятър, дъжд или сняг, това, което им въздейства е различното атмосферно налягане, придружаващо новите климатични условия.

Когато атмосферното налягане е високо, то упражнява повече натиск върху тъканите на организма, а наранените тъкани, в случая ставите, са особено чувствителни към всякакви външни фактори. Само че непосредствено преди влошаване на времето атмосферното налягане пада, а не се покачва… Ниското атмосферно налягане обаче създава условия за „подпухване“ на тъканите заради по-слабия натиск на въздуха върху тях. „Подпухването“ на тъканите е в микроскопични размери и неразличимо за окото, но рефлектира върху сетивността. Достатъчно е да се „улови“ от нервите в наранените части, които са развили свръхчувствителност заради травма, възпаление или сраствания и те да подават сигнали за нежелани изменения.

Това, че тялото реагира на налягането не е мистика и може да се обясни със законите на физиката. От подобен род са усещанията, които имат летците и космонавтите при полет. Организмът ни реагира на големи височини, заради по-ниското атмосферно налягане. Вероятно тези, които са летели на дълги разстояния са забелязали, че краката им отичат за много по-кратко време, отколкото ако са седели на бюрото си на обичайната за тях надморска височина.

По отношение на това дали със смяната на дестинацията и преминаването от студен към по-топъл климат би се подобрило състоянието на хората с артрит – същото изследване показва, че от болка в ставите и чувствителност към климатичните изменения се оплакват и живеещите в по-южни области, и то дори повече, за изненада на изследователите. Много е вероятно хроничната болка в гърба и врата да остане и се изяви и на новото място.

Някои споделят за облекчение на състоянието си при временна смяна на климата, но това според експертите се дължи повече на почивката и откъсването от рутинните дейности, което означава, че при връщането към обичайното ежедневие оплакванията ще се появят отново.

 

Как може да се повлияе болката при смяна на времето?

Препоръчително е при появата на подобна болка тялото да се поддържа топло. Доброто обличане и затопляне на дома е мярка, която ограничава болката. Желателно е автомобилът да бъде предварително затоплен преди пътуване на човек с такива оплаквания. Може да се използва електрическа възглавница, както и всички средства, които могат да се използват за загряване на болните стави. Топлината отпуска мускулите, което и отслабва болката.

Топлото помага за намаляване на болката при артрит, но не действа срещу подуването, което я придружава. За целта са подходящи готовите стягащи превръзки от еластична материя, с които се предотратява събирането на течности в ставите.

За да се избегне влошаване на болката при излизане навън, е добре тялото да се раздвижи предварително, като особено се наблегне на упражнения на засегнатите стави. Скованността трябва да се преодолее преди излагането на студено.

Другите мерки включват усилия за подобряване на съня, за пълноценна почивка и развиване на умения за контрол на настроението. За да се превъзмогне хроничната болка, от полза е отклоняването на вниманието и съсредоточаване върху увличащи занимания.

С времето организмът се приспособява към климатичните промени и течностите от ставите постъпват в кръвообръщението, вследствие на което сковаността и болката намаляват. Успокояващото е, че болката заради климатичните промени е временна и отминава сравнително бързо.

Умора в гърба от домашна работа

MIDA_задължения-800---419

 

Понякога вкъщи извършваме по-тежка работа, отколкото когато ходим на работа. Особено през почивните дни, с извършената домашна работа при неправилни пози на тялото, сериозно преуморяваме гърба си.

При почистване на подовете и килимите елементарната грижа за гърба е да се използват метли, парцали, прахосмукачки с дълги дръжки. Работата с приведен гръб не само изморява, но води и доизкривяване на гърба.

Височината на кухненските плотове трябва да е удобна за обработка на продуктите при готвене, а мивките да не бъдат ниски, така че да няма напрежение в мускулите на раменете и тила.

Гладенето е същинско изпитание за гърба. Опитайте се да гладите седнали, когато искате да изгладите по-голяма купчина дрехи. Дъската за гладене повдигайте толкова, че да не е под височината на таза. Коша с неизгладените дрехи поставете близо до вас така, че да не се навеждате при взимането на всяка дреха.

Когато изпирате нещо на ръка, поставяйте легена на височина, при която няма да се налага да се навеждате.

При оправяне на леглото не се навеждайте с изгърбване. По -добре опрете едното коляно в кревата и се наведете. Ако леглото е широко, просто се качете на него.

При първото усещане на умора в гърба непременно си починете.

Срещу напрежението в раменния пояс направете следното упражнение:

Седнете на табуретка и отпуснете ръцете надолу. Повдигнете раменете към главата. След това ги отпуснете и ще усетите, че ще заемат естествено и релаксирано положение.

Източник: //ladyzone.bg/